Oskarströms bandyrink

oskarstrom bandy
Projekt Isbana
Tjänst Kyla , Automation och Scadasystem , Installation , Projektering , Service ,
Applikation Kylaggregat för ishall och isbana ,
Yta 110 x 65m
Effekt 1490 kW
KB-temp -9/-12°C

Öka effekten – minska kostnaden

I Oskarström åker alla skridskor. På det sättet är den lilla orten lik Sverige i stort. Bandy, ishockey och att glida runt på is i största allmänhet är ett enormt intresse i hela landet. Men i Oskarsström hade det gamla kylsystemet börja knaka i fogarna, inte minst när det gällde förmågan att effektivt skapa det som alla samlades runt vintertid: is från november till februari.

Francks visste vad som gällde – att skapa ett kylsystem som klarar att hålla den enorma ytan isbelagd med jämn temperatur under många månader, som samtidigt är lätt att sköta och minskar kostnader. Utan att påverka miljön.

Fyra mil rör lades varsamt ut med rätt mellanrum. Det motsvarar ungefär ett maratonlopp. Sedan ersattes det gamla systemet med två GEA Grasso M-kompressorer, och som köldmedia valdes ammoniak och köldbärare kalciumklorid. Ammoniak är ett naturligt köldmedia som inte bidrar till den globala uppvärmningen, vilket alltid är viktigt.

Grasso-kompressorernas höghastighetsmotorer med frekvensomformare kan steglöst regleras mellan 1000-4500 varv/minut, och inställningar kan enkelt hanteras via knivskarpa displayer på GEA Omni touch-skärmen av lokal personal, men även styras från distans med ett överskådligt gränssnitt.

Resultatet är en extremt jämn och förutsägbar temperatur, som håller den enorma isbanan frusen hela vintern – även när vintern inte är så kall som den ska vara. Oskarströms istid är räddad, men även ortens ekonomi eftersom det nya systemets effektivitet håller den totala kostnaden på helt nya, låga nivåer.

Varför gick uppdraget till Francks?

Kompetensen att skapa stora system till rätt pris som är enkla att sköta, säkerställer kylan, och minskar energi och underhållskostnader.